Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna jobbar efter en ny nederländsk modell för demensutredningar som har kortat utredningstiden avsevärt. På bilden Lotta Lindh (till vänster), sjuksköterska och Marie Rydén, ansvarig läkare för mottagningen.

Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna jobbar efter en ny nederländsk modell för demensutredningar som har kortat utredningstiden avsevärt. På bilden Lotta Lindh (till vänster), sjuksköterska och Marie Rydén, ansvarig läkare för mottagningen. Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Ny modell ger yngre snabb demensdiagnos

Som första mottagning i Sverige använder Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset en ny modell för demensutredningar. Tiden till diagnos har kortats från tre månader till fem dagar.

Annons:
Marie Rydén
Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Snabbspåret har blivit ett lyft både för patienter och personal. På måndagen sker första besöket, på tisdagens det andra. På fredagen får patient och anhöriga besked.

– Jag har arbetat med minnes­utredningar i 20 år och sett patienterna lida medan de väntar på undersökningar och resultat, säger Marie Rydén, geriatriker och ansvarig läkare för Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Så när professor Mia Kivipelto, Fou-chef för Tema åldrande vid Karolinska, berättade om ”fast track”, en modell som hämtats direkt från Amsterdam, lät sig Marie Rydén lockas till mottagningen.

I april körde de igång. Trots sommaruppehåll och underbemanning i september, hade teamet i mitten av oktober redan utrett 95 patienter. Nu hinner man med sju patienter i veckan.

Mottagningen vänder sig till arbetsföra personer under 70 år med misstänkt demens, framför allt de vars föräldrar blev dementa tidigt. Men modellen lämpar sig även för många i en äldre patientgrupp, enligt Marie Rydén.

– Det här sättet att jobba är mycket bättre och smidigare för patienter och anhöriga och för oss i teamet är det roligare, säger hon.

På måndagen utför en geriatriker en undersökning och ett minnestest på patienten under en och en halv timme. Sedan testar en neuropsykolog kognitionen lika länge. Därefter görs en undersökning i MR-kamera.

– En MR visar om det finns mycket vit substans i hjärnan som tyder på åderförkalkning, som jag säger lite slarvigt, om det finns färre hjärnceller som tyder på alzheimer eller om det är en frontallobsdemens. Undersökningen utesluter också stroke eller tumörer, säger Marie Rydén.

Lotta Lindh
Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

På tisdagen tas ett ryggvätskeprov. Det visar eventuella inflammationer och infektioner samt tre olika demensmarkörer. Onsdag och torsdag är patienten oftast ledig. På torsdagen har hela teamet av läkare, psykolog, sjuksköterskor, undersköterskor och eventuellt logoped och arbetsterapeut, en gemensam konsensusdiagnosrond med genomgång av alla tester.

– Förr satt man ner tillsammans först efter tre månader men nu kommer vi ihåg patienten och alla detaljer mycket bättre. Det blir lättare att ställa diagnos, säger Marie Rydén.

Dag 5, på fredagen, är det dags för patienten att få sin diagnos.

Lotta Lindh, sjuksköterska på mottagningen, som har den första telefonkontakten med patienterna, var först skeptisk till det höga tempot.

– Jag undrade hur patienterna skulle ta att det gick så fort. Glädjande nog är de tacksamma och glada för det, även om de får ett väldigt jobbigt besked. Många har jobbat i flera år för att få göra en utredning men fått höra på vårdcentralen att de är så unga och bara är stressade.

Så går det för patienterna vid Kognitiva mottagningen:

  • 20 procent får en tidig alzheimerdiagnos.
  • 15 procent får andra demensdiagnoser.                   
  • Hos de 65 procent som inte diagnostiseras med demens, kan besvären bero på till exempel stress, utbrändhet, depression eller neuropsykiatrisk sjukdom.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler