Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Mostphotos

Cellprovskallelse uteblev för hundratals

I november 2016 slutade folkbokföringsregistret skicka församlingskod till kallelsesystemet på patologen i landstinget i Värmland. Följden blev att kallelsen om gynekologisk cellprovtagning till cirka 900 kvinnor som flyttat uteblev och i vissa fall fördröjdes kallelsen i upp till ett år.

Annons:

– Alla kvinnor är identifierade och uppföljda. Ingen har lidit någon skada. Men det kunde ha lett till att någon uppvisat tydlig cancer, säger Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig i Värmlandslandstinget, till tidningen Vårdfokus.

Händelsen är lex Maria-anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. En internutredning som gjorts föreslår flera åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler