
Den första juli 2019 beläggs inhyrd vårdpersonal med moms. Bild: Emil Langvad/Bildbyrån

Den första juli 2019 beläggs inhyrd vårdpersonal med moms. Bild: Emil Langvad/Bildbyrån
Miljonsmäll för landstingen med ny moms
Momsbeslut är fattat. Vårdköerna hotar att bli längre och kompetensen glesare. Vårdföretagen kräver att frågan ses över och kompensation för inhyrd personal.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Den som hyr ut vårdpersonal ska från och med nästa sommar tvingas betala moms, har Skatteverket beslutat, skriver Dagens Samhälle. De nya reglerna slår hårdast mot privata vårdbolag.
– Det finns en stark oro för effekterna, ingen har tänkt att det skulle bli så här. Nu måste man se över momsfrågan skyndsamt, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsordförande för Vårdföretagarna, som organiserar de privata vård- och omsorgsföretagen.
– Det är en kostnadsfråga för oss, men också en oro för ökade vårdköer och sämre bemanning.
Momsen kommer att slå hårt, tror hon. Många företag samarbetar kring olika tjänster och det kan bli dyrare. Det är också vanligt att personal hyr ut sig själva som konsulter, till exempel pensionerade läkare. Momsen gör antagligen detta mycket svårare och hon tror att färre kommer att vilja jobba på konsultbas.
Nu ser läget mörkt ut, tycker Vårdföretagarna.
– Vi vet att det är väldigt svårt att omförhandla avtal med kommuner och landsting, säger Inga-Kari Fryklund.
Germund Persson, chefsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL, är också bekymrad över Skatteverkets tolkning.
– Vi ifrågasätter deras ställningstagande. De drar ut den mycket längre än vad domen avser.
Skatteverket har inte tagit hänsyn till de särskilda förutsättningar som gäller rättsligt för vården, anser han.
– Vi är missnöjda med att de inte tagit upp detta. Men vi kan inte göra något, kommunerna och landstingen är bara betalare. Om någon vill få det här prövat är det något vårdföretag som måste ta strid, antingen genom att begära förhandsbesked eller genom att härja runt med sin deklaration.
Momsfrågan kommer med största säkerhet att diskuteras både fram och tillbaka hos kommuner och landsting, tror han. Men han kan inte säga ännu om kommunerna och landstingen ska gå med på att omförhandla avtalen med uthyrarna.
– Vi har inte gjort någon sådan granskning. Det beror också på hur avtalen ser ut och på hur lång tid de är skrivna.
Fram till nu har uthyrningen av vårdpersonal varit momsbefriad, eftersom det finns ett undantag för moms på all sjukvård, men från och med den 1 juli 2019 beläggs tjänsterna med 25 procent moms. Beslutet kommer efter en dom i somras från Högsta förvaltningsdomstolen och från praxis i EU-domstolen.
– Vi har gått ut med vår tolkning av hur domen ska tillämpas. När man hyr ut personal så är det momspliktigt, oberoende av vad de ska göra hos köparen av tjänsten eller vad det uthyrande företaget kallar sig, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverket till TT.
Att ändringen sker först om flera månader ger företagen tid till anpassning, förklarar hon.
Vårdföretagarna har framfört sina synpunkter och farhågor till Skatteverket.
– Ja, men Skatteverket kan inte välja om en dom ska tillämpas eller inte. Vi måste följa gällande rätt, säger hon.
Den uthyrare som inte är nöjd med Skatteverkets tolkning kan begära ett förhandsbesked, förklarar hon. Det innebär att frågan prövas på nytt.
2017 hyrde landets landsting och regioner in vårdpersonal för 5,2 miljarder kronor, en uppgång på 13 procent på ett år.
Relaterat material
Oro för moms på hyrd vårdpersonal
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.