Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Miljöpartiets regionsråd Malena Ranch kommer att styra tillsammans med alliansen i Uppsala

Miljöpartiets regionsråd Malena Ranch kommer att styra tillsammans med alliansen i Uppsala Bild: Magnus Laupa

Region Uppsala får blågrönt styre

Miljöpartiet byter sida och blir en del av ett blågrönt minoritetsstyre i Uppsala. 

Annons:

Det blir Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och KD som kommer att styra Region Uppsala tillsammans med Miljöpartiet, en koalition som ger majoritet i nämnder och styrelser, men inte i regionfullmäktige. För det saknas ett mandat.

Miljöpartiets Malena Ranch säger till Dagens Medicin att hon helst hade sett ett mittenstyre, men att partiet valde att tacka ja till Alliansens förhandlingsinbjudan när andra partier inte var intresserade av det.

Valresultatet innebär en helt jämn mandatfördelning mellan blocken, med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Därmed är det klart att det blir minst elva blocköverskridande styren i landets regioner och landsting efter årsskiftet. Förhandlingarna pågår fortfarande i Region Jönköpings län, Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

Relaterat material
Landstingen får ny färg

Kommentarer