Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Mostphotos

Ivo granskar recept på antibiotika över nätet

Gonorré-behandling i fel dos, och utan smittspårning. Nu sätter tillsynsmyndigheten en läkare i Sverige under lupp.

Annons:
Stephan Stenmark.
Bild: Jan Lindmark

Dagens Medicin skrev för fem år sedan om problemen som följde med behandling av könssjukdomar via utlandsregistrerade nätsajter. Den antibiotika som erbjuds via sajterna är inte alla gånger den rekommenderade och kan därför driva på antibiotikaresistensen. Den diskreta handläggningen gör även att vården inte får möjlighet att utföra den lagstadgade smittspårningen som följer på flera av sjukdomarna.

Nu har precis ett sådant ärende lett till att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, öppnat det första tillsynsärendet kring just den typen av företeelse. Det handlar om en reporter på Dagens Nyheter som undersökt hur olika nätsajter fungerat och då fått antibiotika mot gonorré utskrivet av en läkare med svensk läkarlegitimation, anställd vid ett sjukhus i Östergötland. Enligt europeiska riktlinjer ska gonorré behandlas med två typer av antibiotika men reportern fick bara en typ utskrivet, någon smittspårning gjordes inte heller.

– Här har man åsidosatt patientsäkerheten, smittskyddslagen och smittspårningen. Och man har inte tagit hänsyn till riskerna med antibiotikaresistens. Det är oseriöst. Vi kan bara välkomna Ivo-granskningen, säger Stephan Stenmark, ordförande i Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens, till Dagens Nyheter

Relaterat material
Anonym behandling försvårar kampen mot könssjukdomar

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler