Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Sergey Khamidulin/photos.com

Myndighet vill att vaccinrapport görs om

Folkhälsomyndigheten är tveksamma till kvaliteten på rapporten och dess slutsatser.

Annons:

Gör om, gör rätt! Det tycker Folkhälsomyndigheten efter den EU-rapport som visade att svenskarna har lägst förtroende för det så kallade MPR-vaccinet (mässling, påssjuka och röda hund) i hela EU, rapporterar Läkemedelsvärlden. Resultatet i rapporten går stick i stäv med det faktum att Sverige är ett av få länder i EU som når upp till en vaccinationstäckningsgrad på över 95 procent av två doser av MPR-vaccinet. Vid den senaste mätningen var 97 procent av alla barn födda 2015 vaccinerade.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns problem med rapporten, varför den svenska delen av rapporten bör göras om, skriver Läkemedelsvärlden.

– Från Folkhälsomyndighetens sida är vi väldigt tveksamma till kvaliteten på rapporten och de slutsatser som dras. Vissa tycks direkt felaktiga, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

I går skrev läkaren Mats Reimer en blogg om Sveriges Radios rapportering av rapporten här på Dagens Medicin.

Relaterat material
Sveriges Radio spred missförstånd om vaccinskepsis
EU-studie om vaccin ifrågasätts

Kommentarer