Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Patienter får rätt om extrema svettningar

Svettningar i ansikte, nacke och ljumskar ska också gå att få ersättning för vid utlandsvård. Det slår kammarrätten i Stockholm fast.

Annons:

Målen som under gårdagen avgjordes av kammarrätten gäller två patienter med hyperhidros som uppsökt vård på en klinik i Danmark, men som därefter nekats kompensation av Försäkringskassan.

Myndigheten motiverade beslutet med att kroppsdelarna som de två patienterna fått behandling på – det vill säga ljumskar, nacke och ansikte – inte är vård som ges i Sverige. Försäkringskassan har dessutom menat att terapin, närmare bestämt botulinumtoxinbehandling, strider emot internationell vetenskap och beprövad erfarenhet.

Men patienterna har kunnat bevisa motsatsen genom remisser och läkarjournaler från Sverige. Kammarrätten menar dessutom att Försäkringskassan inte lyckats visa att det funnits riktlinjer om att vården inte ges i Sverige.

Kammarrätten har därför dömt i de två patienternas favör, som nu ska få ersättning för vården. I dagsläget ligger en drös med mål av liknande karaktär på kammarrättens bord som väntar på att avgöras. I runda tal 2 700 stycken.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler