
Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
”Test: Vilken doktor är du?”
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Jag har läst en bestseller, Omgiven av idioter. Den fastställer att det finns fyra olika personlighetstyper, som har var sin färg. När man vet sin och andras färger blir livet mycket lättare.
Och som alla vet finns det även exakt fyra doktorstyper. Här är testet som avslöjar vilken doktor du är. Svara på de tre frågorna och läs sedan sanningen om dig!
Fråga 1: Du är på akutrummet. En äldre man har kommit in med bröstsmärta och får plötsligt asystoli. Vad gör du?
A. Hänger på syrgasgrimma och ger en trombyl. Det är två behandlingar som inte borde ge några biverkningar.
B. Du tittar omedelbart in i mannens mun. Har han en bifid uvula som del i Loeys-Dietz syndrom, som gett en aortadissektion?
C. Skär upp bröstkorgen och påbörjar öppen hjärtmassage. En sådan här chans ges inte varje dag!
D. Börjar föra anteckningar över vilka som är i akutrummet. Finns här någon som inte behövs och som skulle kunna vara placerad någon annanstans?
Fråga 2: På vårdavdelningen har du morgonrond. En äldre dam planeras att skrivas hem i dag. Sköterskan berättar dock att damen under natten fått lite ont i magen. Vad gör du?
A. Låter damen stanna en vecka till. Beställer en CT buk, ultraljud buk, MR buk, FDG-PET, samt komplett blodprovstagning.
B. Tar noggrann anamnes angående diarréer och flushar. Detta är en oupptäckt Carcinoid som ger obstruktion.
C. Operationsanmäler för akut explorativ laparotomi. Detta är en tarmischemi och var minut är viktig!
D. Kollar upp tidigare sjukdomar och finner glaukom. Akut remiss till ögonkliniken för övertag! Denna patient ingår inte i vårt uppdrag.
Fråga 3: Veckans klinikmöte. Ni ska komma överens om ett vårdprogram för patienter som söker för huvudvärk. Vad tycker du?
A. Alla ska göra CT och MR hjärna innan de får träffa läkare.
B. Alla ska mäta dygnsurinmängd av katekolaminer. Feokromocytom är vanligare än man tror.
C. Det är alltid bäst att börja med trepanering och exploration.
D. Ett möte räcker inte. Du schemalägger hela kliniken fem dagar på ett konferenshotell för att skriva vårdprogrammet.
Flest A: Dr Diffus
Du är försiktig! Den som inte har uttalat sig, kan inte ha fel. Den som inte har ställt fel diagnos, kan inte bli anmäld till Ivo. Motto: Ibland lindra, ofta utreda, alltid remittera.
Flest B: Dr House
Du är en detektiv! Varje person har en dold, sällsynt sjukdom. Motto: Du är inte frisk. Du har bara inte träffat mig.
Flest C: Dr Cowboy
Du lever på adrenalin! Du gör inte bedömningar, du löser problem. Alla diagnoser går att fixa. Snabbt. Du går alltid på magkänsla. Att tänka är för akademiker!
Flest D: Dr Excel
Du är administratör! Att vårda är att organisera. Allting kan göras effektivare. Omorganisation är ett grundtillstånd. Balanserade styrkort gör dig upphetsad. Du gillar inte patientmöten, men möten.
Så nu vet ni vilka ni är och hur ni ska bemöta andra! Och detta test är lika vetenskapligt som att dela in folk i fyra färger, MBTI, Jungs teorier eller humoralpatologi.
Jag ska skriva en bestseller. Den ska heta: Omgiven av doktorer.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.