Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Linnea Rheborg

Kritiserat hemtest för borrelia dras tillbaka

Apotek Hjärtat drar in det hemtest för borrelia som läkaren Mats Reimer kritiserat på Dagens Medicin.

Annons:

Det ”Quicktest Borreliatest” som genom ett stick i fingret skulle kunna ge svar på om man har borrelia i blodet har dragits tillbaka med omedelbar verkan från Apotek Hjärtats handel, något som Svensk Farmaci var först med att rapportera.

– Vi har tagit till oss av kritiken och det handlar helt klart om en miss från vår sida. Jag har nu pratat med infektionsläkare och fått klart för mig att den här metoden inte anses vara tillräckligt precis för att få en säker indikation om man har borrelia eller inte, säger Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetschef på Apotek Hjärtat, till Svensk Farmaci.

Det var i måndags som Mats Reimer skrev en blogg på Dagens Medicin där han kritiserade Apotek Hjärtat för att sälja flera ovetenskapliga och otillförlitliga hemtester. ”Varför motarbetar Apotek Hjärtat på detta sätt oss i primärvården som måste ta hand om de patienter som skrämt upp sig själva med dyra hemtester?”, skrev Mats Reimer.

Försäljningen av andra hemtester försvarar dock Annika Svedberg och de kommer att fortsätta säljas.

Relaterat material
ICAs Apotek Hjärtat säljer ovetenskapliga hemtester

Kommentarer