
Bild: Thinkstock

Bild: Thinkstock
Expert: Arbetsbelastningen är för hög
Skälet till att så många har besvär på jobbet är helt enkelt att arbetsbelastningen är för hög. Det behövs fler pauser och fler anställda, enligt Gunnar Aronsson, professor i arbets- och organisationspsykologi.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Kvinnodominerade branscher hör till de mest utsatta, och då särskilt vård- och omsorg samt sociala tjänster, där 34 procent av de sysselsatta har haft besvär de senaste tolv månaderna. Det kan jämföras med 17 procent inom finans- och försäkringsverksamhet. Det visar årets rapport från Arbetsmiljöverket om arbetsrelaterade besvär, som i stort sett följer mönstret från tidigare år.
Det finns inga enkla lösningar på problemen som lyfts fram av Arbetsmiljöverket, påpekar Gunnar Aronsson. Men eftersom grundproblemet är för hög belastning handlar det om att fler borde dela på arbetsuppgifterna. Eller något så enkelt som att det införs fler pauser under arbetsdagen.
– När arbetsbelastningen är hög får folk inte de här återhämtningsstunderna som är nödvändiga. Det kan handla om mikropauser på bara några minuter, men är arbetsbelastningen riktigt hög hinner många inte ens återhämta sig mellan arbetsdagarna.
De yrkesgrupper med högst andel arbetsorsakade besvär är förskollärare (49 procent), undersköterskor (43-45 procent), grundskollärare (43 procent) och sjuksköterskor (41 procent). Bland dessa yrken var det särskilt vanligt med stressrelaterade problem, skriver Vårdfokus.
Ett annat problem som hänger ihop med arbetsbelastningen är sjuknärvaron, alltså när anställda, trots att de är sjuka, känner sig tvingade att gå till jobbet.
– Sjuknärvaron för med sig en kostnad som inte är så känd. I USA, där sjukförsäkringarna är klart sämre än i Sverige, har det gjorts studier som visar att kostnaderna för sjuknärvaron är större än för sjukfrånvaron eftersom prestationerna blir sämre och olycksfallen ökar när anställda har svårt att fokusera.
Kommentarer