Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Svenska kvinnor ersätts för bröstimplantat

Omkring 400 svenska kvinnor ska kompenseras för defekta bröstimplantat.

Annons:

En fransk domstol har stämt det tyska företaget TÜV, som har som uppgift att kvalitetskontrollera implantaten. TÜV har tidigare godkänt så kallade PIP-implantat (Poly Implant Prothèse), som innehåller en typ av billig silikongel som frekvent har avvikit från det som stod i CE-märkningen.

Nu ska kontrollföretaget betala 4 600 euro, drygt 47 000 kronor, till var och en av de cirka 400 svenska kvinnorna som tagit skada av implantaten.

Kvinnorna ska även ersättas för de kostnader som tillkommit i samband med uttaget av implantaten. TÜV har sedan tidigare beordrats att betala cirka 60 miljoner euro som en deposition för att kunna kompensera ytterligare cirka 20 000 kvinnor världen över som genomgått operationen.

Fakta: PIP-implantat

PIP-bröstimplantat tillverkades av det numera nedlagda franska företaget Poly Implant Prothèse.

PIP-implantat återkallades i Sverige i mars 2010 efter beslut av Läkemedelsverket. Dessa implantat fick inte släppas ut på svenska marknaden, enligt beslutet

Kliniker som opererat in så kallade PIP-implantat bör ta kontakt med berörda patienter för att informera om kunskapsläget och de risker som finns med att behålla implantaten, enligt Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

Klinikerna som genomfört dessa operationer rekommenderas av Läkmedelsverket och Socialstyrelsen att ta ut PIP-implantat i förebyggande syfte. Dessutom bör klinikerna även uppmana patienter som behåller PIP-implantaten att vara uppmärksamma på ruptur eller symtom på inflammation i bröstområdet

Källa: Läkemedelsverket


Kommentarer