
Bild: Michael Breider

Bild: Michael Breider
Hoten ökar på akutmottagning – vill ha flyktväg
I triage-rummen på akutmottagningen i Växjö är det svårt att fly från hotfulla situationer, ett fenomen som blivit allt vanligare. Nu har ett förslag lämnats in för att öka säkerheten.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

– Det är någonting vi har pratat om tillsammans. Det är ett gemensamt förslag från chefer, skyddsombud och en sjuksköterska som är ansvarig för området hot och våld, säger Magdalena Gustafsson, akutmottagningens avdelningschef på Centrallasarettet i Växjö.
Förslaget gäller dem triage-rum där mottagningens personal dagligen kommer i kontakt med patienter och anhöriga, som en första anhalt. Bland annat har fler dörröppningar varit uppe för diskussion och förslaget skulle innebära en omplacering av rummets medicinska utrustning.
– Patienten kan komma in genom dörren och ställa sig så att man blir intryckt mot ett hörn. Vi har inte haft något situation där någon sjuksköterska eller undersköterska behövt fly från en situation i triage-rummen, men vi ser att möjligheten att det skulle kunna hända finns, säger Magdalena Gustafsson.
Magdalena Gustafsson har jobbat på mottagningen i tolv år och hon menar att hot från patienter och anhöriga är ett växande problem som nu inträffar mer eller mindre varje vecka.
– Jag tycker att det blivit en successiv förändring under de här åren. Våldsituationer skulle jag inte säga att vi har mycket av, men hotsituationerna är fler.
När förändringarna skulle kunna genomföras är i nuläget oklart.
– Jag vet att det är uppe för beslut och jag hoppas att vi får det inom kort.
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.