Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Deltagarna i studien, som alla bedömdes ha en intermediär risk för hjärt-kärlsjukdom, fick sina halsartärer undersökta med ultraljud. Hälften av patienterna lottades sedan till att få se bilder på sina kärl med kommentar kring eventuell plackbildning.

Deltagarna i studien, som alla bedömdes ha en intermediär risk för hjärt-kärlsjukdom, fick sina halsartärer undersökta med ultraljud. Hälften av patienterna lottades sedan till att få se bilder på sina kärl med kommentar kring eventuell plackbildning. Bild: Umeå universitet

Bilder på artärplack förbättrade riskfaktorkontroll

Personer som fick se bilder på hur deras halsartärer eventuellt var påverkade av ateroskleros fick också en något mer gynnsam bild av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Det visar en ny svensk studie i tidskriften Lancet. 

Den här artikeln är endast tillgänglig för betalande prenumeranter

Logga in eller bli prenumerant här nedan för att läsa vidare.

Bli prenumerant och få tillgång till hela Dagens Medicin

250kr /mån
  • Få tillgång till tidningens innehåll på dagensmedicin.se
  • Få papperstidningen per post
  • Läs hur du vill: i mobilen, på datorn eller i papperstidningen
Klicka här för att i stället prova digitalt i 30 dagar »