Missar bakom ökning av cancer
Nu är det bekräftat att felaktiga granskningar av kvinnors cellprov är en orsak till ökningen av livmoderhalscancer på senare år. Det är budskapet i en ny rapport från det nationella registret för cervixcancerprevention, NKCx.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Bild: privat
– Vi ser allvarligt på detta. Men vi tror att ökningen av livmoderhalscancer kan hejdas genom ett antal konkreta åtgärder, säger registerhållaren Joakim Dillner.
Dagens Medicin och andra medier har tidigare rapporterat om att livmoderhalscancer har ökat från runt 450 till 550 årliga fall de senaste åren, dock utan att antalet dödsfall i sjukdomen har ökat.
I tidigare analyser har de ansvariga på NKCx konstaterat att det skett en ökning av cancer hos kvinnor som tidigare har haft ett normalt cellprov, vilket skulle tyda på att förstadier till cancer kan ha missats i provsvaren.
Detta bekräftas nu i en omgranskning av cellprov som skett runt om i landet. Granskningen omfattar hittills runt 1 500 normala cellprov som lämnats innan kvinnor fått cancer. Av dessa var det nu 465 stycken som uppgraderades från normal till avvikande. Sådana omklassificeringar hade ökat på senare år och sågs endast i de landsting där fallen av livmoderhalscancer ökat mest.
– Att en del diagnoser ändras vid omgranskning är normalt, men detta ligger över det normala, säger Joakim Dillner.
Han och hans kollegor hoppas att trenden ska kunna ändras genom att alla landsting snabbt inför det nya screeningprogrammet som för testar för HPV, vilket ger bättre möjligheter att påvisa cellförändringar. Vidare vill de se bättre varningsklockor i registret samt att enskilda laboratorier gör egna analyser av vad som eventuellt gått fel och sedan gör handlingsplaner för förbättring.
Relaterat material
Ökning av livmoderhalscancer kvarstår
Kommentarer