
Om behandling vid endometrios sätts in tidigt minskar risken för långvarig smärta. Bild: Mostphotos

Om behandling vid endometrios sätts in tidigt minskar risken för långvarig smärta. Bild: Mostphotos
Endometrios: Riktlinjer stöds av webbkurser
I dag publicerades slutversionen av de nationella riktlinjerna vid den underbehandlade kvinnosjukdomen endometrios. Samtidigt släpps en webbutbildning i tre delar.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

I mars kom Socialstyrelsen för första gången någonsin med nationella riktlinjer för endometrios, en smärtsam och ofta odiagnostiserad sjukdom som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder.
– När sjukdomen får mer uppmärksamhet kommer också vården, och fler kvinnor som har svåra smärtor, att inse att det kan vara endometrios, sa Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet och prioriteringsordförande i riktlinjearbetet på Socialstyrelsen, i mars till Dagens Medicin.
I slutversionen innehåller riktlinjerna 44 rekommendationer för diagnostik, behandling och omvårdnad. Två av dem är helt nya: de handlar om stödjande samtal och tidig uppföljning efter nyinsatt behandling.
– Insatser vid tidiga symtom är en viktig del i de nya riktlinjerna, liksom individualiserad behandling. Om behandling sätts in tidigt minskar risken för långvarig smärta, säger Matts Olovsson i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.
För kvinnor med svårbehandlad endometrios rekommenderas vård av multiprofessionella team. Sådana team finns dock bara vid cirka tio av fyrtio sjukhus, skriver Socialstyrelsen.
– Tillgången till kompetens och vård ser mycket olika ut i landet. Genom de nya nationella riktlinjerna och utbildningssatsningen vill vi ge förutsättningar för en kunskapsbaserad och jämlik vård, säger Olivia Wigzell, generaldirektör vid Socialstyrelsen.
För att öka kunskapen om endometrios hos vårdpersonal, har Socialstyrelsen även tagit fram en webbutbildning i tre delar. Den innehåller filmatiserade fallbeskrivningar, intervjuer med experter, övningar och fakta.
Här finns webbutbildningen.
Här finns riktlinjerna.
Relaterat material
Endometrios får riktlinjer för första gången
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.