Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Tidigare forskning antyder att fallen av hjärt-kärlsjukdom stiger under julen.

Tidigare forskning antyder att fallen av hjärt-kärlsjukdom stiger under julen. Bild: Mostphotos.com

Hjärtinfarkter verkar kulminera på julafton

Fler ser ut att drabbas av infarkter i hjärtat under julhelgen och toppen infaller på julaftonskvällen, enligt ny svensk data.

Annons:
David Erlinge är professor i kardiologi vid Lunds universitet.

Tidigare forskning antyder att fallen av hjärt-kärlsjukdom stiger under högtiden. Fast mer exakt under vilka tidpunkter har varit okänt.   

Nu har svenska forskare undersökt detta närmare och analyserat data för fler än 280 000 hjärtinfarkter som rapporterats in till det nationella kvalitetsregistret Swedeheart.

Enligt resultaten var risken för sådana händelser 15 procent högre under julen, än kontrollperioder innan och efter högtiden. Kulmen verkade inträffa runt klockan 22.00 på julafton, då låg riskökningen på 37 procent.  

– De flesta hjärtinfarkter brukar ske tidigt på morgonen. Men bilden blir alltså en annan på julafton, säger David Erlinge som är professor i kardiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Risken för dessa kärlhändelser var mest uttalad hos personer över 75 år samt bland dem med diabetes eller en historia av kranskärlssjukdom.

Eftersom det är en observationsstudie kan inga orsakssamband fastslås. Forskarna spekulerar ändå kring möjliga förklaringar till resultaten, och föreslår att känslor i form av stress och förväntan skulle kunna utgöra triggers. Att många äter och dricker betydligt mer än vanligt spelar sannolikt också in, påpekar David Erlinge.  

I studien undersöktes även risken för hjärtinfarkt vid andra högtider. Man fann en koppling för nyår och midsommar, men inte för påsken.

– Gällande svenska traditioner så är julen, midsommar och nyår de största helgerna och då firar många rejält. Påsken är däremot en mer stillsam helg, säger David Erlinge.

Data samlades in mellan 1998 och 2013. Studien är med i tidskriften BMJ:s särskilda julnummer där flera publikationer har en koppling till julen.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler