Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Operationssalar stängs efter år av smitta

RÄTTAD. En patient har avlidit och flera blivit svårt sjuka efter att bakterier i flera år spridits i operationssalarna för ryggkirurgi på Skånes universitetssjukhus i Malmö, rapporterar TV4 Nyheterna.

Annons:

Operationssalarna kommer stängas efter sommaren, då operationerna flyttas till tillfälliga modulhus. 

Redan 2013 och 2014 insjuknade 18 ryggopererade patienter. Alla ingrepp stoppades då tillfälligt och flera åtgärder vidtogs. Hösten 2017 återkom problemet med bakterier och ytterligare sju patienter insjuknade, varav en avled. I samband med det kontaktades 150 patienter som hade opererats i de aktuella salarna. Ingen av dem hade blivit smittade, uppger verksamhetsansvariga i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Trots att smittkällan inte hittats har sjukhuset fortsatt att använda operationssalarna. Flera åtgärder har dock satts in och den totala risken för att patienter ska drabbas av en infektion efter att ha ryggopererats i lokalerna på Sus Malmö är liten, 1,6 procent under perioden 2014-2018. Detta är i nivå med motsvarande enheter i Sverige och det är en lägre infektionsfrekvens jämfört med internationella data, enligt pressmeddelandet.

Salarna är gamla, från 1969, och inte ändamålsenliga. De kommer att ersättas av tillfälliga operationsmoduler, som kommer att stå klara till sommaren till en kostnad av 39 miljoner.

– Det är inte hållbart att operera människor när man får återkommande infektioner. Därför fattade vi det beslutet, säger Ingrid Lennerwald (S), ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, till TV4 Nyheterna.

Rättad: Enligt uppgifter från Region Skåne hade en rad fel smugit sig in artikeln från TT. Bland annat antalet insjuknade var fel, liksom när de insjuknat. Även uppgifter om de 150 patienterna som kontaktats var fel. Även uppgifter om operationssalerna har justerats. Detta är nu åtgärdat.

Kommentarer