Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Landsting väljer Cambios informationsstöd

Nu står det klart att Cambio Healthcare Systems AB dragit det längsta strået i en upphandling av fem landsting om framtidens vårdinformationsstöd.

Annons:

Valet av leverantör har tagits gemensamt av Region Västernorrland, Västerbottens läns landsting, Landstinget Blekinge, Region Örebro län och Landstinget Sörmland. Fyra ytterligare landsting har option att hoppa på tåget och teckna avtal med leverantören. Det handlar om Region Halland, Region Norrbotten, Landstinget Dalarna och Region Gävleborg. 

Tanken är att systemet ska finnas på plats 2021 och erbjuda verksamheterna en sammanhållen digital vårdmiljö med stöd för operation, anestesi/intensivvård, obstetrik och cytostatika samt drifttjänst, support och underhåll. Om alla nio landsting som står i begrepp att byta informationsstöd i slutändan väljer Cambio kommer cirka en fjärdedel av Sveriges befolkning att påverkas och värdet på upphandlingen landar på 2,7 miljarder kronor. Kontraktet kommer då gälla över tio år. 

Men än är ingenting skrivet i sten. Fortfarande finns möjligheten för andra intressenter som lagt anbud att överklaga processen, med den 10 januari som slutdatum. Landstingsdirektören i Blekinge, Peter Lilja, tycker ändå att det känns bra att gruppen bestämt sig för Cambios lösning. 

Vi ser flera vinster med vårt nya vårdinformationsstöd. Vi kommer att få effektivare vårdprocesser till exempel med en strukturerad journal per patient. Vi kommer att få smarta lösningar för dialog och kommunikation så att patient och anhöriga kan vara mer delaktiga i sin vård, säger landstingsdirektör Peter Lilja i ett pressmeddelande från Landstinget Blekinge.

Cambio är ett produkt- och tjänsteföretag inom e-hälsa och är en av de största leverantörerna inom området i Norden. Två tidigare stora upphandlingar av vårdinformationssystem har skett i Region Skåne och Västra Götalandsregionen under 2018. I båda fallen vann Cerner upphandlingen.Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler