Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Glenn Nordlund på Socialdemokraternas valvaka den 9 september 2018.

Glenn Nordlund på Socialdemokraternas valvaka den 9 september 2018. Bild: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Västernorrland vill se ett slut på ockupationen i Sollefteå

Västernorrlands tillträdande regionråd Glenn Nordlund (S) har inlett samtal med sjukhusockupanterna i Sollefteå. 

Annons:

Ockupationen av Sollefteå sjukhus firar snart två år. Ockupanterna vill att regionen rullar tillbaka besluten om den nedlagda förlossningen och akutkirurgin. Får de inte sin vilja igenom är de beredda att sitta i sjukhusfoajén till nästa val 2022.

Socialdemokraten Glenn Nordlund som efter nyår tar över som regionråd i Västernorrland är av en annan åsikt och har inlett samtal med ockupanterna för att få dem att lämna sjukhuset av egen fri vilja.

– Det är inte rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst. Jag har respekt för engagemanget men vi behöver naturligtvis ta upp en diskussion om det rimliga att de sitter där i ytterligare fyra år, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.

Vad som skulle hända om ockupanterna inte lämnar av egen fri vilja vill han inte kommentera. Enligt SVT är fler av demonstranterna nu invalda i regionfullmäktige för bland annat Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet. Glenn Nordlund menar att det innebär att det saknas skäl för en utomparlamentarisk aktion eftersom de frågor som aktionen driver också drivs partipolitiskt i regionfullmäktige.

Region Västernorrland leds från nyår av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Partierna är eniga om att inte återställa neddragningarna i Sollefteå och har som mål att avbryta ockupationen.

Relaterat material
Tre partier ska styra Västernorrland
Sollefteå avgör Västernorrlands val

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler