Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Från 1 januari gäller den förstärkta vårdgarantin i primärvården, som innebär rätt att få en medicinsk bedömning inom tre dagar.

Från 1 januari gäller den förstärkta vårdgarantin i primärvården, som innebär rätt att få en medicinsk bedömning inom tre dagar. Bild: Anna Svanberg/Bildbyrån

Nytt år med nya lagar

Vid årsskiftet ersätts karensdagen av ett karensavdrag, provrörsbefruktning med enbart donerade könsceller tillåts och vårdgarantin i primärvården blir tre dagar.

 

Annons:

Karensdagen första dagen av en sjukskrivning ersätts från 1 januari med ett karensavdrag. Det uppgår till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Syftet är att ersättningsnivåerna ska bli mer rättvisa för till exempel dem inom vården, som har oregelbundna arbetstider och blir sjuka när de skulle ha jobbat ett långt pass. 

Flera förändringar görs i föräldrabalken. Det blir bland annat möjligt för par och ensamstående kvinnor att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller.

Vårdgarantin inom primärvården förändras. Patienten har rätt till att inom tre dagar få en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal — istället för att, som tidigare, inom sju dagar få besöka en läkare.

Relaterat material
Riksdagen sa ja till primärvårdsgarantin
Läkare kritiska till ny primärvårdsgaranti

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler