Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Mikael Ahlm/Mostphotos

Tre län kan få dela på ambulanshelikopter

Det finns behov av en ambulanshelikopter i sydöstra sjukvårdsregionen. Nu ska kostnader och placering utredas vidare.

Annons:

Frågan om att låta regionerna i Kalmar, Jönköping och Östergötland dela på en ambulanshelikopter väcktes i våras och en första utredning tillsattes. Den visar att det skulle gå att göra avsevärda tidsvinster för patienttransporter med en helikopter, eftersom avstånden är långa och vägstandarden dålig på sina håll.

En annan fördel som utredningen lyfter fram är att larmcentralen inte behöver ringa runt till andra landsting och fråga om deras helikopter är ledig, vilket görs i dag. ”Finns en helikopter i egen regi är det endast medicinsk prioritering som styr och den lokala larmcentralen har full kontroll över ambulanshelikoptern och vart den befinner sig”, skriver utredarna.
Slutsatserna har presenterats för sjukvårdsregionens ledning, som beslutat om en fördjupad utredning om kostnader och var en helikopter i så fall skulle placeras. Flera av sjukhusen i området saknar helikopterflygplats.

Den fördjupade utredningen ska vara klar i september.

Relaterat material
Upphandling värd 700 miljoner får göras om

Kommentarer