Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Pär Bäckström/Bildbyrån

Influensan väntas ta fart igen

Spridningen av influensa väntas ta ny fart efter ledigheterna. För den som tillhör en riskgrupp är det hög tid att vaccinera sig, meddelar Folkhälsomyndigheten. Men tillgången på vaccin varierar fortfarande över landet.

Annons:

Influensaviruset har redan påvisats över hela landet, men efter en lugnare period under jul- och nyårshelgerna väntas spridningen av viruset nu ta ny fart innan spridningen når sin topp, vilket antagligen inte sker förrän i februari.

"Eftersom det kan ta upp till två veckor innan vaccinet ger full effekt är det hög tid att vaccinera sig", skriver AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Intresset för att vaccinera sig har i år varit större än normalt, vilket i höstas resulterade i att flera landsting fick brist på vaccin. Sedan dess har 33 000 nya doser levererats och de närmaste veckorna väntas ytterligare cirka 15 000 doser.

Trots det varierar tillgången fortfarande i landet, liksom vilka prioriteringar som gäller. Detta för att säkerställa att alla som tillhör en riskgrupp ska kunna få tillgång till vaccin, eftersom dessa löper en ökad risk för allvarlig sjukdom, jämfört de som inte tillhör en riskgrupp. Till riskgrupper räknas alla som är 65 år eller äldre, gravida samt personer med vissa kroniska hjärt- eller lungsjukdomar.

Alla som vaccineras får ett visst skydd mot sjukdomen. Men även om skyddseffekten inte är 100 procent, lindrar det dock oftast sjukdomen hos dem som ändå blir sjuka.

Riskgrupper vid influensa

Gravida och de som är 65 år eller äldre tillhör en riskgrupp. Den som har till exempel hjärtsjukdom, kol, svår astma eller diabetes riskerar att drabbas extra hårt av influensan eller få följdsjukdomar. 

Källa: 1177 Vårdguiden


Relaterat material
Nu kommer mer influensavaccin

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler