Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Erik Simander

Nergårdh glad över förslag om primärvårdsreform

Den statliga utredaren Anna Nergårdh kan pricka av flera punkter i förslaget till regeringsöverenskommelse som ligger på bordet: en primärvårdsreform, stärkt fast läkarkontakt och patientkontrakt.

Annons:

– Jag är glad att de här punkterna finns med, det är sådant vi tagit upp som förslag i utredningen.  Framförallt att en primärvårdsreform införs, går man på våra förslag är det ju bredare än enbart  en förstärkning av den fastaläkarkontakten i primärvården, säger hon till Dagens Medicin.

Anna Nergårdh, som leder utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård, kan inte dölja glädjen över skrivningar i utkastet till överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna som presenterades i fredags. Hon twittrade direkt om den med hashtaggar som #primärvårdreform och #godochnäravård.

– Flera av de punkter som tas upp i utkastet är sådant som vi i utredningen tycker behöver göras, säger Anna Nergårdh.

Men hon betonar samtidigt det faktum att det är tidigt än, det är bara ett utkast, och än återstår att alla fyra partier ställer sig bakom upplägget med överenskommelsen. Dessutom måste Vänsterpartiet släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Samtidigt gläds hon redan över genomslaget för förslagen hon arbetat fram och tror att strävan att få uthålliga lösningar, med bred politisk förankring, redan på utredningsstadiet bidrar.

– För sjukvård som är så komplex – med flera nivåer av politiskt styre i stat, regioner och kommuner – är det extra viktigt med breda och uthålliga lösningar. Vi har hela tiden betonat det i utredningens arbete, och i en av våra referensgrupper har vi ju representation från samtliga riksdagspartier.

Anna Nergårdhs stora utredning, om bland annat primärvårdens framtid, fick i somras även ett tilläggsuppdrag om att i mars 2020 komma med skarpa förslag om hur vården ska utveckla systemet med patientkontrakt, så att den som är sjuk vet vem den ska ringa och hur planen för vården ser ut.  Utredningen ska titta på om det behövs en lagreglering för att införa patientkontrakt för samtliga vårdinstanser, oavsett vem som är vårdgivare. Något som i hög grad rör hur samverkan ska ske mellan kommuner och regioner.

– Det är bra att även den punkten finns med i förslaget. Det betonar vikten av en mer personcentrerad inriktning på vården, säger Anna Nergårdh.

Läs om utkastet till överenskommelse här

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler