Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Robert Klein/Photos.com

Kraftig minskning av kasserade läkemedel

Norrtälje sjukhus har minskat mängden kasserade läkemedel med 24 procent på fyra år.

Annons:

Förbättrad lagerhantering och en välfungerande läkemedelssupport är två viktiga orsaker bakom den framgångsrika minskningen av läkemedel som kasseras på grund av att utgångsdatumet har passerats. Det skriver vårdbolaget Tiohundra i ett pressmeddelande. Sjukhusets läkemedelsenhet som för statistik över alla typer av läkemedel konstaterar att kasserade läkemedel förra året hade minskat med en fjärdedel jämfört med 2015.

Det är receptarier och apotekstekniker som sköter läkemedelsbeställningarna på sjukhuset, och som ansvarar för läkemedelsförråden på de olika avdelningarna, inklusive IVA, anestesi och operation. Sen 2015 gör också läkemedelsenheten alla beställningar till sjukhusets större förråd.

Ett bassortimentet för läkemedelsförråden är synligt för alla medarbetare via intranätet.

– Detta tillsammans med en policy för utlåning gör det lättare för enheterna att låna läkemedel av varandra vid behov. Det här är ett viktigt förbättringsarbete med stora vinster – både miljömässiga och ekonomiska, säger Malin Alenius, chefsapotekare i Tiohundra AB.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler