Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Photos.com

Regionerna får rätt om upphandling av hpv-vaccin

Läkemedelsföretaget GSK hade invändningar när regionerna förra hösten bestämde sig för att köpa in hpv-vaccinet Gardasil 9 till det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Men förvaltningsrätten i Stockholm avslår nu företagets ansökan om överprövning.

Annons:

Som Dagens Medicin tidigare berättat skedde en direktupphandling med företaget MSD utan att GSK, som marknadsför ett annat hpv-vaccin, fick vara med och ge bud. SKL Kommentus inköpscentral, SKI, motiverade förfarandet med att det bara fanns ett vaccin som uppfyllde specifikationerna och att upphandlingen därmed inte behövde annonseras.

Och förvaltningsrätten gick alltså på SKI:s linje:

– Förvaltningsrätten bedömer att SKI har visat att förutsättningarna för att använda ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering är uppfyllda. Det saknas därmed skäl för ingripande från förvaltningsrättens sida, säger rådmannen Ulrika Kullman i ett pressmeddelande från rätten.

Relaterat material
Flickor får bredaste hpv-vaccinet

Kommentarer