Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Skyddsombud kränks av sina chefer

Var tionde skyddsombud har utsatts för hot och kränkningar från sina chefer. Det visar en kartläggning som Vårdfokus gjort.

Annons:

I enkäten, som besvarats av 1 740 skyddsombud i Vårdförbundet, berättar skyddsombuden om hur de blivit utskällda inför sina kollegor, blivit ombedda att söka nytt arbete efter att arbetsmiljöproblem tagits upp eller hur dörrar till möten helt sonika stängts framför dem. Andra berättar om sämre löneutveckling, hot om omplacering eller uppsägning och svårare att ta ut semester.

– Kränkningar av det här slaget är helt oacceptabelt. Det finns inga ursäkter, oavsett hur pressat det är på arbetsplatsen, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhelm till Vårdfokus.

I Skåne gick Vårdförbundet till tvisteförhandling med Skånes universitetssjukhus. Förhandlingen gällde fem fall där skyddsombud ansågs ha blivit kränkta. Förhandlingen avslutades med att Vårdförbundet fick 100 000 kronor. Däremot fick inget av ombuden något skadestånd, eftersom arbetsgivaren inte ansåg att några arbetsrättsliga fel begåtts. Det slöts också en överenskommelse om hur samverkansklimatet skulle stärkas.

Totalt skickades enkäten ut till 4700 skyddsombud i Vårdförbundet.

Kommentarer