Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Håkan Sörman.

Håkan Sörman. Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinskas sparkrav: 400 måste gå

Krisen hos Karolinska universitetssjukhuset tar ny skepnad när 400 tjänster måste bort. Fjolårets förluster gör att sjukhuset nu måste spara nästan en miljard kronor, det skriver Dagens Nyheter i dag.

Annons:

Trots stora besparingar under året som gått och budgettillskott från regionen presenterade Karolinska universitetssjukhuset ett minusresultat på över 800 miljoner kronor i fjol. Styrelsen skriver, enligt DN, i årsredovisningen för 2018 att sjukhuset befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge.

De stränga sparkraven innebär bland annat att 400 av Karolinskas 16 000 anställda kommer få gå. Hur besparingarna ska göras har inte närmare specificerats. Samtidigt säger sjukhusets styrelseordförande Håkan Sörman i en intervju med DN att man inte vill spara in på antalet sjuksköterskor.

– Men det handlar om att anpassa kostymen. Vi har nog mer personal än vad som ska finnas för att klara betinget, framför allt på Nya Karolinska, säger han till DN.

Sörman understryker att besparingarna även kommer påverka stabstjänster och administration.

Kommentarer