Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

C vill ha gemensamma operationsköer i Skåne

Centerpartiet vill ha en gemensam operationskö för vissa diagnoser i hela Region Skåne. ”Vi trodde det här fungerade redan, men så är det uppenbarligen inte”, säger Annette Linander, regionråd.

Annons:

I en debattartikel i flera skånska tidningar skriver hon och ordförandena i sjukhusstyrelsen i Kristianstad respektive Landskrona att operationer som kan genomföras vid flera sjukhus borde ha en gemensam kö. Det kan röra operationer av höftleder och knän. Annette Linander säger att de fått flera signaler om att patienter ”hålls kvar” vid det sjukhus där den utredande läkaren finns, även om kön till samma typ av operation är kortare vid ett annat sjukhus.

– Vi måste undersöka varför, om det finns budgettekniska hinder. Om patienten vill opereras på ett annat sjukhus och är införstådd med att det blir av en annan läkare, då ska det vara möjligt.

Annette Linander säger att Centerpartiet kommer att driva på, men att det inte finns någon politisk oenighet kring detta inom alliansen som styr i Region Skåne. Att korta köer är prioriterat.

– Vi kommer att ställa frågor till alla sjukhusstyrelser om det här. Det här handlar om diagnoser som inte är livshotande, men som innebär stort lidande för patienterna. Om de kan få en operation snabbare är det också samhällsekonomiskt lönsamt, många är i arbetsför ålder.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler