Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: CDC

Mässling i Europa skördade 72 liv

Förra året krävde den extremt smittsamma sjukdomen mässling 72 människors liv i Europa. Även Sverige drabbas av utbrott.

Annons:

Förra året smittades 82 596 européer, både vuxna och barn, av mässling i 47 av regionens 53 länder, skriver Världshälsoorganisationen (WHO) i ett pressmeddelande. Det är den högsta siffran detta årtionde och tre gånger fler än 2017 och hela 15 gånger fler än 2016. Runt 60 procent blev inlagda på sjukhus och 72 människor dog.

Detta samtidigt som täckningsgraden för den andra vaccinationsdosen i Europa aldrig varit så hög som den är nu (90 procent 2017).

Antagligen, skriver WHO, beror detta på att de framsteg som gjorts på nationell nivå inte motsvaras av motsvarande framsteg på lokal nivå. De vaccinerade individerna är alltså ”ojämnt fördelade” inom ett land, vilket gör att det finns fickor med ett stort antal ovaccinerade individer, fickor som inte uppmärksammas förrän sjukdomen bryter ut.

”Denna bild visar att den nuvarande takten för att höja täckningsgraden kommer att vara otillräcklig för att stoppa cirkulationen av mässling. Samtidigt som data tyder på en exceptionellt hög täckningsgrad på regional nivå, visar de att rekordmånga insjuknade och dog av sjukdomen. Detta tyder på att det fortfarande finns luckor på lokal nivå som erbjuder viruset en öppen dörr. Vi måste göra mer och göra det bättre för att skydda varje person från sjukdomar som är lätta att förhindra”, säger doktor Zsuzsanna Jakab i pressmeddelandet.

I Sverige är skyddet mot mässling och andra smittsamma sjukdomar, som röda hund eller påssjuka, generellt sett högt med en täckningsgrad på över eller runt 95 procent. Men trots det har även Sverige drabbats av mindre utbrott. Förra året smittades totalt 38 personer av mässling i Sverige, varav tolv personer smittades i ett utbrott i januari.

Mässling

I ungefär 20 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer.

Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år.

Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- eller lunginflammation.

Sjukdomen kan i ungefär 1 per 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation och denna kan vara dödlig.

Enligt WHO:s beräkningar dog nästan 140 000 personer av mässling 2010. De flesta var barn under fem år.

I Sverige är dödsfall på grund av mässling idag mycket ovanligt.

Källa: WHO och Folkhälsomyndigheten 


Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler