
Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- eller lunginflammation. Bild: CDC

Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- eller lunginflammation. Bild: CDC
Tiotal personer kontaktade efter mässlingsfall
Ett tiotal personer har kontaktats sedan S:t Görans sjukhus i Stockholm upptäckt ett fall av mässling.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Personen med mässling kom i helgen till sjukhusets akutmottagning för vuxna, vilket Dagens Medicin skrev om i går. Enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare för Region Stockholm, har personen haft kontakt med vården innan hen kom till akuten.
Hur personen smittats av mässling är dock oklart i dagsläget.
– Arbetet pågår fortfarande och just nu har vi inte lyckats lista ut hur personen är smittad. Vi har ett pågående arbete och kommer att fråga personen vidare om detta, säger Maria Rotzén Östlund.
Smittspårningen som pågår innebär att vården ringer och skickar brev till personer som kan ha exponerats för smittan.
– Jag tror att det rör sig om ungefär 10-20 personer som har blivit kontaktade per telefon som har befunnit sig i det här väntrummet. Vi skickar också brev med skriftlig information, säger Maria Rotzén Östlund.
När räknar ni med att smittspårningen är klar?
– Det brukar ta ett par dagar att kontakta alla. Jag vet att det fungerade väldigt väl i går, säger Maria Rotzén Östlund.
Alla som kontaktas får råd att de ska vara uppmärksamma på tecken på mässling, till exempel hög feber. De erbjuds också förebyggande behandling om det behövs.
Många av dem som kontaktas kan vara vaccinerade eller ha ett eget virusskydd mot mässling. Personer födda efter 1980 är i allmänhet vaccinerade i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn medan personer födda innan 1960 nästan alltid har haft sjukdomen som barn.
Räknar ni med att fler är smittade?
– Det går inte att säga något generellt om det. Det är väldigt olika. Om vi tittar på fallen som vi hade i Stockholm förra året så fungerade smittspårningen väldigt effektivt och vi fick inga sekundärfall. Året innan hade vi å andra sidan ett flertal fall, säger Maria Rotzén Östlund.
Relaterat material
Nya mässlingsfall – men ingen generell ökning
Mässlingsfall upptäckt på Sös
Kommentarer