Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Lena Micko (S).

Lena Micko (S). Bild: Rickard L Eriksson

SKL vill att fler politiker polisanmäler hot och hat

Många förtroendevalda anmäler inte de hot och det näthat som de utsätts för. Det vill SKL ändra på med hjälp av en ny skrift.

Annons:

Förra våren kartlade Dagens Medicin hur många av regionpolitikerna i landets fullmäktigen som utsatts för hot och hat på grund av sitt förtroendeuppdrag. Fyra av tio svarade att de blivit utsatta och av dem funderade var femte på att lämna politiken. Enligt enkätsvaren handlade det om allt från sexistiska kommentarer till rena mordhot, ofta i syfte att försöka påverka att beslut.

Få valde att polisanmäla, något som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL har tagit fasta på. Genom en ny skrift med bland annat beskrivningar av autentiska brottsfall och hur rättsväsendet bedömt händelsen vill SKL och Brottsoffermyndigheten få fler att faktiskt polisanmäla.

– Vi behöver göra upp med attityden att hot och hat är något som man ska behöva tåla i ett förtroendeuppdrag. Att vara utsatt är tufft och händelser bör alltid anmälas, säger Lena Micko (S), ordförande för SKL i ett pressmeddelande.

– Om fler förtroendevalda polisanmäler hot, hat och våld ökar dels möjligheten att brotten utreds, dels att utredningar leder till åtal och fler fällande domar. En polisanmälan är också en förutsättning för att få ersättning efter ett brott, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

Relaterat material
Hat och hot har blivit vardag för politiker
Hon vägrar vika sig trots mordhoten

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler