Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Ivo-kritik mot ensamarbetande AT-läkare i Oskarshamn

Inte heller i Oskarshamn är det patientsäkert att låta AT-läkare jobba ensamma under journätter. Det anser Ivo och ger nu Region Kalmar län drygt två månader på sig att göra rätt.

Annons:

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat är det inte ovanligt med ensamarbete för icke-legitimerade läkare trots att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, 2015 fattade ett principbeslut om att förbjuda just detta.

Johan Rosenqvist.
Bild: Roger Sjöström

I en tillsyn av akutmottagningen vid Oskarshamns sjukhus noterar Ivo att AT-läkare tjänstgör ensamma och ger därför Region Kalmar län till den 1 maj på sig att vidta åtgärder för att komma till rätta med patientsäkerheten, rapporterar tidningen Östra Småland.

Enligt Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län, har sjukhuset jourlinjer varit uppbyggd på det sättet i flera år, i likhet med hur det ser ut på andra mindre sjukhus. Samtidigt är det regionens ambition att så snart som möjligt ändra i schemaläggningen.

– Jag har haft samtal med verksamhetschefen och det är hennes uppdrag att hitta en annan schemalösning som innebär att AT-läkare inte ska jobba ensamma fortsättningsvis, säger Johan Rosenqvist till Östra Småland.

Relaterat material
Oerfarna läkare vanliga på akutmottagningarna
Ivo stoppar ensamarbete för vikarierande läkare

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler