Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Betalade 20 miljoner för mycket för utomlänsvård

Brist på kontroll av fakturor gjorde att Region Gävleborg betalade 20 miljoner kronor för mycket för köpt vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det uppger helahalsingland.se.

Annons:

Regionens kostnader för köpt vård både utom länet och från privata aktörer har ökat de senaste åren i Gävleborg. Därför bad regionen revisionsfirman PwC att granska vilken kontroll regionen haft över situationen. Enligt tidningen pekar rapporten på en rad brister. Bland annat ska antalet inkomna fakturor som rör köpt vård vara så många att verksamhetscheferna inte hinner kontrollera att priset är korrekt före attestering. Det ledde bland annat till att regionen betalade 20 miljoner kronor för mycket för vård i Uppsala under 2016 och 2017, vilket fått korrigeras i efterhand.

– Vi jobbar på att åtgärda de här punkterna. Vi försöker få till en organisation där man kan hantera detta och få en tydligare kontroll. Det är ett komplext område, säger Johan Welander, inköpsdirektör vid Region Gävleborg, till tidningen.

Totalt uppskattas kostnaderna för köpt vård i regionen till drygt 1,8 miljarder kronor för 2018.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler