Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Prisutdelning av Guldskalpellen 2018 vid Det digitala vårdmötet i Stockholm. Utmärkelsen Årets Förnyare gick till Capio Go, från vänster Janet Ekvall, Christoffer Berg, Urban Jersby, Daniel Olsson, Margareta Danelius, Sören Meelby, Victoria Bohlin, Towa Jexmark och Frida Gertsson.

Prisutdelning av Guldskalpellen 2018 vid Det digitala vårdmötet i Stockholm. Utmärkelsen Årets Förnyare gick till Capio Go, från vänster Janet Ekvall, Christoffer Berg, Urban Jersby, Daniel Olsson, Margareta Danelius, Sören Meelby, Victoria Bohlin, Towa Jexmark och Frida Gertsson. Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Årets vinnare av Guldskalpellen ska utses

Vem eller vilka har gjort en avgörande insats för att förbättra vården i Sverige? Nu kan du nominera kandidater till ”Årets förnyare” inom vården 2019.

Annons:

För trettonde året i rad gör sig juryn redo att utse ”Årets förnyare” inom vården. En expertjury, i ledning av Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy, ska dela ut en prissumma på 25 000 kronor.

– Det är genom engagerad personal med idéer och nya arbetssätt vården blir bättre för patienterna. Guldskalpellen är till för att uppmärksamma och sprida nytänk till ännu fler, så nominera mera, säger Christina Kennedy.

Utmärkelsen ”Årets förnyare” ges till en person, grupp eller verksamhet som genom att initiera eller genomföra förändringar, på olika sätt inspirerar till ökad kvalitet inom hälso- eller sjukvården.

Förra året prisades den digitala vårdtjänsten Capio Go som ”Årets förnyare”. Capio Go ansågs av juryn bana väg för en resurseffektiv vård med en genomgripande helhetslösning för mötet mellan den digitala och fysiska vården.

– Det har betytt jättemycket, det har varit ett erkännande om att vi är på rätt väg med integrerade digifysiska modellen. Att det uppmärksammades med det här priset har gjort att vi jobbar vidare med energi, säger Towa Jexmark som är vd på Capio Go.

Under året som har gått har Capio Go vidareutvecklat sin så kallade digifysiska tjänst till att förutom allmänläkare innefatta flera professioner. I dag finns det bland annat fysioterapeuter, hudspecialister, psykologer och barnmorskor i tjänsten.

– Det har inspirerat till att vi nu har byggt ut det integrerade konceptet. Vi tänker att den integrerade digifysiska delen är så pass viktig att vi har satsat på fler yrkesgrupper. Sen har vi fortsatt att ansluta fler vårdcentraler från Capio till den här tjänsten, säger Towa Jexmark.

Sista chansen att skicka in en nominering till 2019 års Guldskalpell är den 22 mars.

Nominera här

Tidigare vinnare av Guldskalpellen

 • 2018 prisades den digitala vårdtjänsten Capio Go som Årets förnyare.
 • 2017 ver det Sårcentrum i Blekinge som fick ta emot utmärkelsen för sitt arbete med det nationella kvalitetsregistret Rikssår som hjälpt till att minska antibiotikaanvändningen.
 • 2016 prisades Närvård västra Skaraborg för arbetet kring multisjuka patienter.
 • 2015 blev Årets förnyare Kvalitetsregister och arbetssätt för demensvården, utarbetat vid Minneskliniken i Lund.
 • 2014 prisades Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman för Vård på distans.

Kommentarer