Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Läkemedelsverket uppdaterar antibiotikabroschyr

I den nya upplagan av regnbågsbroschyren finns nu även rekommendationer för behandling av urinvägsinfektioner och sexuellt överförbara infektioner.

Annons:

Regnbågsbroschyren heter egentligen ”Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård” och ges sedan nio år tillbaka ut av Läkemedelsverket. Den är framtagen av myndigheten i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Nationell arbetsgrupp Strama, tanken är att den ska ge stöd till vårdpersonal och främja en rationell användning av antibiotika samt bromsa utvecklingen av fler antibiotikaresistenta bakterier.

– Nyckeln till att bekämpa antibiotikaresistens är bland annat rätt användning av antibiotika i sjukvården. Därför hoppas vi att rekommendationerna ska komma till användning där den här typen av sjukdomar behandlas, säger Pia Bylund vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Broschyren innehåller sedan tidigare avsnitt om bland annat öroninflammation, halsfluss och bihåleinflammation. I den nya utgåvan finns även råd om urinvägsinfektioner, sexuellt överförbara infektioner och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol. Enligt pressmeddelandet finns det nu även information om vad som tyder på allvarlig infektion hos vuxna medan tidigare utgåvor endast omfattat barn.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler