Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Operationer ställs in när instrument inte kommer

Sterilcentralen på Nya Karolinska, som skulle ge stordriftsfördelar, har stora problem att leverera instrument, skriver Dagens Nyheter.

Annons:

Karolinska universitetssjukhuset har problem med ett galopperande underskott i ekonomin, växande operationsköer och brist på vårdplatser. Nu berättar Dagens Nyheter att stora problem med sterilcentralen på Nya Karolinska också gör att operationstakten inte kan hållas uppe. ”Materialförsörjningsproblemen beskrivs som ’enorma’”, skriver tidningen. Problemen ska ha eskalerat den senaste tiden.

– Sterilcentralen har varken rätt kompetens eller kapacitet, säger en läkare inom barnsjukvården, till tidningen. En annan säger:

– Det har varit väldigt stor omsättning på personal, och det blir mycket fel eller inga leveranser alls. Vi har till och med fått blodiga instrument skickade till oss.

Att rätt instrument inte finns på plats har fått flera negativa följder. Patienter hålls sövda onödigt länge, hela operationslag står redo utan att kunna operera och operationer får strykas.

Dagens Medicin avslöjade tidigare i februari att sjukhuset hyr in hela operationsteam som opererar på Gamla Karolinska, till en kostnad på över 800 000 kronor i veckan. Det avtalet, som alltså kostar sjukhuset flera miljoner i månaden, pågår till april, och därefter i ytterligare sex månader i 75 procents omfattning. Anledningen till inhyrningen av operationsteamen är flytten till NKS.

Annika Tibell, tillförordnade sjukhusdirektör, bekräftar för Dagens Nyheter att sjukhuset har problem i sterilflödet.

– Utformningen av NKS medför att vi behöver arbeta på nya sätt och det stämmer att sterilcentralen är en av enheterna där vi inte är helt framme med det. Vi har också haft en del problem med logistik och leveranser, och det jobbar vi mycket intensivt med, säger Annika Tibell till tidningen.

Relaterat material
Operationsteam kostar 800 000 i veckan

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler