Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Magnus Hultin är ansvarig för kunskapsprovet som utländska läkare måste göra för att kunna få svensk legitimation.

Magnus Hultin är ansvarig för kunskapsprovet som utländska läkare måste göra för att kunna få svensk legitimation. Bild: Mattias Pettersson

Rekordmånga utländska läkare klarade prov

Rekordmånga deltog i det tionde kunskapsprovet för utländska läkare i februari. Av 370 som gjorde provet godkändes 81, vilket är det bästa resultatet hittills.

Annons:

Det framgår av ett pressmeddelande från Umeå universitet, som håller i det nationella provet för läkare från länder utanför EU/EES-området.

– Vi ser nu tecken till att kvaliteten på prestationerna hos de som genomför provet förbättrats så att andelen som kan godkännas har ökat. Det gäller både de som gjort provet vid tidigare tillfällen såväl som de som gör provet för första gången, säger Magnus Hultin, docent vid Umeå universitet och ansvarig för kunskapsproven, i pressmeddelandet

Sedan starten 2016 har totalt 288 personer fått godkänt på det teoretiska delprovet, och 170 har också klarat det praktiska delprovet. Hittills har 64 läkare utländska läkare fått svensk läkarlegitimation via kunskapsprovet.

Förutom de teoretiska och praktiska proven, krävs godkänd kurs om 7,5 högskolepoäng i författningskunskap samt godkänd praktisk tjänstgöring i sex månader för att få legitimation.

Relaterat material

Kommentarer