Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

"Nu ser det ut som om röda legobitar har slängts ut och försetts med siffror 1–17 och bokstäver A–T", tycker insändarskribenten om Mälarsjukhusets orienteringstavla.

"Nu ser det ut som om röda legobitar har slängts ut och försetts med siffror 1–17 och bokstäver A–T", tycker insändarskribenten om Mälarsjukhusets orienteringstavla. Bild: Region Sörmland

Mälarsjukhusets skyltning förvirrar

Heromautbildning och varuförsörjning under bokstaven M, psykiatri under L. Den nya sjukhusinformationen beskrivs som ”helt obegriplig” i en tidningsinsändare.

Annons:

”Man kan nästan tro att det är en högt uppsatt och välavlönad landstingsbyråkrat som varit i farten.” Så skriver signaturen ”Tant Gun, 73 år”, i en insändare i Eskilstuna-kuriren om Mälarsjukhusets nya kartinformation.  

Istället för att sortera avdelningar och mottagningar i alfabetisk ordning med hänvisning till hiss och våning, ska besökarna hitta rätt med hjälp av vad som kallas ett målpunktssystem.

"Om man söker efter canceravdelningen på bokstav C finner man: Apotek, barn o ungdom, endoskopimottagning, hjärtintensivavdelning och andra avdelningar som inte börjar på C", står det i insändaren.

Ett medvetet val, förklarar Katarina Josefsson från Fastighetsservice Södra i Region Sörmland.

– Syftet är att patienten inte ska behöva hålla så mycket information i huvudet. Men skyltning och information är det svåraste vi har att göra.

I kallelsen får patienterna veta vilken entré de ska gå till och till vilken målpunkt. När de kommer fram till målpunkten, som kan vara en korsning, en trapphall eller en hiss, finns skyltning till respektive avdelning eller mottagning.

Systemet finns i andra regioner, bland annat Västmanland, Östergötland och Västra Götaland. Region Sörmland har haft det under två år, men skyltarna på de olika sjukhusen har kommit upp vid olika tidpunkter. Mälarsjukhusets har haft dem i ett par månader.

Har ni fått synpunkter på att skyltningen är svår att förstå?
– Nej, inte mer än den insändaren. Men vi fick synpunkter på de gamla skyltarna också, säger Katarina Josefsson.

Kommentarer