Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Johan Adelgren

Danderyds underläkare jobbar som sjuksköterskor

På hjärtkliniken på Danderyds sjukhus får läkare under utbildning bemanna nattpass som egentligen ska skötas av sjuksköterskor. Det skriver Svenska Dagbladet.

Annons:

Precis som när en sjukhuschef i Mölndal nyligen försökte rekrytera läkarstudenter för sommarens sjuksköterskebemanning har åtgärden vid Danderyds sjukhus väckt starka reaktioner.

– Betalade man sjuksköterskorna tillräckligt skulle det här problemet inte finnas, säger Jonas Eriksson, en av underläkarna på Danderyds sjukhus, till Svenska Dagbladet.

Sveriges yngre läkares förening, Sylf i Stockholm, skriver på Twitter att föreningen kräver ett stopp för sjuksköterskejobb ”maskerade som läkartjänster”. De kräver också AT-tjänster till alla läkare efter examen och att arbetsgivare ska sluta utnyttja underläkarnas osäkra situation på arbetsmarknaden. Svensk sjuksköterskeförening beklagar att den forskning nonchaleras som visar att adekvat sjuksköterskebemanning minskar dödligheten för patienterna i sjukvården.

”Ingen hejd på desperata lösningar. Om vårdgivaren kan uppfylla kravet på rätt kompetens genom att beordra underläkare att ta över sjuksköterskans arbete efter fyra dagars introduktion är Patientsäkerhetslagen tandlös”, skriver Åsa Andersson, strategisk rådgivare på Svensk sjuksköterskeförening, på Twitter.

Relaterat material
Varnas för att ta jobb som sjuksköterska

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler