Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Blekinge först med HPV-vaccin för pojkar

Pojkar i Blekinge blir först i Sverige att vaccineras mot HPV-virus, rapporterar SVT Blekinge. Under torsdagen tog hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge beslut om att införa HPV-vaccinering av pojkar i årskurs 5–6. 

Annons:

Vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor, då främst mot livmoderhalscancer.

– När en av tre får cancer har vi inte tid att invänta regeringen som valt att avvakta. Blekinge blir nu först i Sverige att HPV-vaccinera pojkar, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till SVT Blekinge.

Folkhälsomyndigheten bedömer i en utredning att vaccination mot HPV bör erbjudas även pojkar inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, i stället för som i dag enbart flickor. I Utredningen framkommer att 120 cancerfall per år kan förhindras om även pojkar vaccineras mot HPV. Bland män rör det sig främst om cancer i svalg, penis och anus.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler