Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Norrbottens primärvård kritiseras på flera punkter

Patientsäkerhet, lex Maria-hantering och läkemedelsförskrivning är några av områdena där Ivo anser att regionen måste ändra sina rutiner.

Annons:

Efter en tillsyn av Norrbottens primärvård kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu regionen på fyra punkter.

När det gäller patientsäkerheten anser myndigheten att en systematisk kontroll saknas för att upptäcka patientsäkerhetsrisker. För lex Maria-hanteringen ifrågasätter Ivo chefläkarnas ställning i organisationen.

– Vi har valt att chefläkarna ska vara fristående för att vi ska vara oberoende. Det krävs för att vi ska kunna granska verksamheten. Däremot behöver vi se över våra arbetssätt och hur vi kommunicerar och får ett lärande i de här frågorna, kommenterar Carl Johan Westborg, chefläkare med Lex Maria-ansvar för division Närsjukvård, i ett pressmeddelande på regionens hemsida.

Ivo anser också att vårdcentralerna behöver ta ett större ansvar för att planerad vård och behandling genomförs. När det gäller läkemedelshanteringen anser myndigheten att regionen behöver skärpa dokumentation och rutiner för hur läkemedel skrivs ut.

Pia Näsvall, chefläkare och medicinsk rådgivare till regiondirektören, kommenterar kritiken från Ivo på regionens hemsida:

– Vi har tagit del av Ivo:s beslut och tar kritiken på allra största allvar. Region Norrbotten jobbar intensivt med att förbättra de utpekade områdena.

Kommentarer