Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Vård och socialtjänst ska byta information lättare

Regeringen skjuter till E-hälsomyndigheten pengar villkorat med att de ska ta fram gemensamma specifikationer av information för hälso- och sjukvård samt socialtjänst.

Annons:

– De stora möjligheterna som digitaliseringen för med sig måste tillvaratas. En mer enhetlig tillämpning av nationella gemensamma specifikationer i hälso- och sjukvården och socialtjänst leder till bättre informationsutbyte samt ökad förståelse mellan samhällsviktiga aktörer, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Standarder för specifikation av information kan förklaras som gemensamma förteckningar med definitioner av olika begrepp som it-system ska innehålla, och är ett av de prioriterade områdena i Vision e-hälsa 2025, med målet att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa.

Uppdraget säger också att myndigheten ska etablera en verksamhet för förvaltning av gemensamma specifikationer. Utöver det ska en analys genomföras som tydliggör hur ansvaret fördelas i dag mellan hälso- och sjukvård samt socialtjänst i frågor som rör standardisering och gemensamma specifikationer. 

För arbetet, som ska visas upp hösten 2021, får E-hälsomyndigheten 23 miljoner kronor.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler