Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Forskare vid Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet har fått ekonomiskt tillskott av en amerikansk stiftelse för att forska inom ME/CFE.

Forskare vid Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet har fått ekonomiskt tillskott av en amerikansk stiftelse för att forska inom ME/CFE. Bild: Mikael Wallerstedt

Satsning på ME-forskning i Uppsala

Med pengar från en amerikansk finansiär ska forskare vid Uppsala universitet satsa mer på forskning kring neurokemin bakom kroniskt trötthetssyndrom.

Annons:

Det är den amerikanska stiftelsen Open Medicine Foundation som satsat medel på svensk forskning inom sjukdomen myalgisk encefalomyelit, ME. Ledare för forskningen blir Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi vid Uppsala universitet, som sedan tidigare ingår i stiftelsens vetenskapliga råd.

Jonas Bergquist säger till Upsala Nya Tidning att pengarna initialt kommer att finansiera en doktorandtjänst inom ME, vilken blir den första i sitt slag i Sverige.

Uppsalaforskningen kommer framför allt att fokusera på biomarkörer i ryggvätskan hos patienter med ME.

– I mindre studier har vi kunnat visa att patienter med ME, i ryggvätskan har förhöjda halter av flera olika proteiner kopplade till inflammation. Mer kunskaper om deras betydelse kan förhoppningsvis bidra till bättre diagnostik och i förlängningen nya behandlingsmöjligheter, säger Jonas Bergquist till tidningen.

Open Medicine Foundation finansierar redan två forskningscentra knutna till Stanford och Harvard university i USA. Den svenska plattformen kommer att samarbeta med båda dessa.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler