Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: JKF PHOTO

Metoden för åldersbedömningar utreds

Kritiken mot medicinska åldersbedömningar i asylprocessen har varit massiv. Nu tillsätter regeringen en oberoende utredning, skriver Svenska Dagbladet, SvD.

Annons:

Tidningen har i en lång rad artiklar avslöjat flera felaktigheter och frågetecken kring medicinska åldersbedömningar i asylprocessen. Den metod som används av Rättsmedicinalverket, RMV, där knäet och tandens mognad bedöms håller inte måttet enligt flera experter.

I december uppmanade Statens medicinsk-etiska råd (Smer) regeringen att tillsätta en oberoende granskning av åldersbedömningarna och nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet beslutat om en utredning, som ska tillsättas i år. Några direktiv är inte klara.

– Mot bakgrund av den kritik som varit från experter så anser vi att det behövs en utredning för att se över det här systemet, säger Rasmus Ling som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson till SvD.

RMV kommer att fortsätta att använda den kritiserade metoden för åldersbedömningar tills vidare.

Relaterat material

Kommentarer