Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Mostphotos

”Ändra lagen om GPS-positionering”

Möjligheten att använda GPS-positionering vid larm till SOS Alarm bör ses över. Det har riksdagen beslutat.

Annons:

Tekniken finns, men lagstiftningen tillåter inte att larmoperatörer som SOS Alarm använder sig av GPS-positionering av nödställda utan att personen själv godkänner det i telefonen. Det vill riksdagen ändra på och riktar ett tillkännagivande till regeringen om att skyndsamt se över lagstiftningen så att larmtjänsterna ska kunna använda positionering automatiskt.

I utredningen En nationell alarmeringstjänst från 2018 rekommenderades regeringen att fortsätta verka för att underlätta positionering av nödställda och händelser genom utvidgad användning av så kallad AML-teknik (advanced mobile location). Men några lagändringsförslag har inte presenterats ännu.

Kommentarer