Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Caroline Jonsengen är barnmorska i Örnsköldsvik.

Caroline Jonsengen är barnmorska i Örnsköldsvik.

”Vi har värdelösa löner”

Sommarvikariernas höga löner sticker i ögonen på de fast anställda barnmorskorna i Västernorrland, som själva kämpar för bättre betalt.

Annons:

Cirka 95 000 kronor i månaden kan barnmorskor tjäna under sommarveckorna i Sundsvall och Örnsköldsvik.

– Det som är mest provocerande är att vi har fört en enorm diskussion om lönerna. Vi är nästan sämst betalda i hela landet, och så går det här bemanningsföretaget in och erbjuder det bästa stafetterbjudandet i Sverige. Det rimmar illa, säger Caroline Jonsengen, barnmorska i Örnsköldsvik, till Dagens Medicin.

I en intervju med Sveriges Radio Västernorrland berättar hon att de höga sommarlönerna sticker i ögonen på den ordinarie personalen, som under ett år arbetat med lönefrågan utan framgång.

– Ska vi strida för att vi inte ska ha stafettbarnmorskor, då måste vi också se till att den befintliga personalen trivs på sitt arbete, att de blir belönade med den lön de ska få och att kompetens lönar sig, säger Caroline Jonsengen.

Det tar bara en timme för regionens barnmorskor att ta sig till Umeå eller Stockholm, påpekar hon.

– Vi måste få upp lönerna för att bli en attraktiv arbetsplats.  

Även den ordinarie personalen har uppmanats att ta ansvar för situationen genom att jobba extra i sommar, berättar Caroline Jonsengen.

– Vi tar extrapass och dubbelpass och vänder ut och in på oss. Vi har en krissituation, så är det. Men vi är ju även mammor och partners och vi vill också ha en sommar.

Caroline Jonsengen tror inte att det är en hållbar lösning att betala höga semesterlöner via bemanningsföretag. Ett lönekrav för den ordinarie personalen har lämnats in till politiker och chefer. Men barnmorskorna kommer även att välkomna semestervikarierna.

– Jag kan bara säga grattis till dem, för vi är en fantastisk klinik i övrigt, förutom att vi har värdelösa löner, säger Caroline Jonsengen.

Relaterat material
95 000 i lön för jobb i sommar

Kommentarer