Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

HPV-skyddet hos flickor ökar

Andelen tolvåriga flickor som vaccinerar sig mot HPV ökar och ligger nu på 84 procent. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Vid liknande mätningar från tidigare år har täckningsgraden placerats mellan 75 och 80 procent, men i år har den alltså stigit en bra bit över 80-strecket. Utvecklingen gäller för hela landet och kan bero på en faktiskt ökning av andelen flickor som vaccinerar sig mot HPV, humant papillomvirus. En annan delförklaring kan också vara förbättrad registrering, tror Folkhälsomyndigheten. 

– Det är väldigt positivt att allt fler flickor vaccinerar sig. Det innebär en minskad risk för att drabbas av allvarliga cellförändringar och livmoderhalscancer senare i livet. Men självklart strävar vi efter att ännu fler ska vaccinera sig så att skyddseffekten ökar ytterligare, säger Folkhälsomyndighetens epidemiolog Tiia Lepp i ett pressmeddelande. 

Å andra sidan förekommer det fortfarande underrapportering till vaccinationsregistret, enligt myndigheten.

Sedan 2012 har vaccination av flickor mot HPV ingått i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet. Folkhälsomyndigheten har föreslagit för regeringen att även pojkar ska omfattas av programmet.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler