Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Endast två regioner når antibiotikamål

Det sker en generell minskning av antibiotikakonsumtionen i Sverige. Men fortfarande är det bara två regioner som hamnar inom det uppsatta patientsäkerhetsmålet, visar statistik för första kvartalet 2019. 

Annons:

I Region Stockholm minskade antalet uthämtade antibiotikarecept med 7 procent under första kvartalet 2019 jämfört med samma period 2018, enligt den senaste statistiken från Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) Stockholm.

Nationellt sågs en minskning med 6 procent. Antibiotikakonsumtionen ligger fortfarande över det nationella patientsäkerhetsmålet i alla regioner utom Jämtland och Västerbotten. 

- Det är positivt att antibiotika förskrivning fortsätter att minska och nu har vi den lägsta nivån någonsin, säger Jacqueline Själin utredare på enheten för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten. Alla regioner har olika förutsättningar och många är på god väg att nå den nationella långsiktiga målen, men fortsatt arbete behövs.

Gotland, Skåne och Stockholm är de län där antalet recept per tusen invånare är högst. Statistiken visar också på fortsatta skillnader mellan kommunerna i Stockholms län, samtidigt som det saknas medicinska förklaringar till skillnaderna. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler