Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Acko Ankarberg Johansson säger att utskottets ställningstagande sätter press på regeringen.

Acko Ankarberg Johansson säger att utskottets ställningstagande sätter press på regeringen. Bild: Adam Wrafter /Bildbyrån

Enigt utskott vill ha hpv-vaccin för pojkar

Regeringen behöver sätta ner foten i frågan om hpv-vaccin för pojkar. Det anser ett enigt socialutskott.

Annons:

Utskottet har gått igenom ett 60-tal motioner om bland annat olika vaccinationsfrågor och i det betänkande som lämnas till riksdagen pekar utskottet på att Folkhälsomyndigheten fortfarande anser att vaccinet uppfyller kriterierna för att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet så att även pojkar vaccineras mot humant papillomvirus, hpv. Slutsatserna lämnades över till regeringen i början av april. Frågan vållade ingen större diskussion i utskottet och i betänkandet skriver ledamöterna att de utgår från att "regeringen skyndsamt bereder Folkhälsomyndighetens underlag".

– Det är så oerhört viktigt att det här kommer på plats. Det här sätter tryck på regeringen att verkställa, säger socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD).

Folkhälsomyndighetens besked ligger på regeringskansliets bord och socialminister Lena Hallengren (S) säger i en kommentar att införandet är en budgetfråga och att regeringen inte har något besked att ge nu.

– Jag har förståelse för att det handlar om kostnaden, men nu har regioner börjat gå fram själva i frågan och det tror jag inte är bra. Det vore bättre med ett nationellt beslut. Det här har dragits i långbänk, säger Acko Ankarberg Johansson.

Riksdagen ska besluta i frågan på torsdag, den 2 maj.

Relaterat material
Blekinge först med HPV-vaccin för pojkar

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler