Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Oscar Segerström

Akuten på Akademiska anmäls på nytt

Arbetsbelastningen på akuten är så hög att läkare ibland inte hinner gå på toaletten, hävdar läkarnas huvudskyddsombud, som nu följer Kommunals- och Vårdförbundets exempel och anmäler till Arbetsmiljöverket.

Annons:

Dagens Medicin har tidigare i år skrivit om bristen på vårdplatser och den tunga arbetsbördan för personalen på Akademiska sjukhusets akutmottagning. Patienter har under året fått trängas i korridorerna i uppåt 30 timmar i väntan på inläggning, och arbetssituationen anmäldes i mars av Kommunal och Vårdförbundet till Arbetsmiljöverket.  

”Jag finner inga ord hur hemsk vår situation är”, sade då Malin Gutentoft, skyddsombud för Vårdförbundet, till Sveriges Radio P4 Uppland.

Den anmälan följs nu av en från läkarnas huvudskyddsombud i Region Uppsala, Anna Rask-Andersen, skriver Läkartidningen. Enligt anmälan har problemen med för få vårdplatser och en överfull mottagning inte försvunnit. Dessutom framgår det att ambulanspersonalen stöter på problem när de ska överlämna patienter, vilket Dagens Medicin skrev om i mars i år.

Arbetsmiljön på mottagningen uppges vara så pass allvarlig att läkarna inte hinner gå på rast, och att det händer att läkarna inte har tid att gå på toaletten, skriver Läkartidningen.

Anna Rask-Andersen tycker att Arbetsmiljöverket borde sätta ned foten i frågan. Bland annat föreslår hon att vissa patientgrupper måste bortprioriteras och att det ska bli förbjudet att vårda patienter i akutmottagningens lokaler, när det redan tagits beslut om inläggning.

Relaterat material

Kommentarer